Home > Evenimente > Actul carității poate fi realizat în diverse moduri

„Mens sana in corpore sano”, spuneau romanii antici. Ultimul aspect presupune și dinți sănătoși. În acest sens, în perioada 21-26 august, în incinta Fundației de Binefacere „Casa Providenței” au fost oferite servicii stomatologice gratuite. Mai mult, beneficiarii fundației noastre s-au putut bucura de serviciile unor specialiști invitați din Germania.

Proiectul a putut fi realizat datorită prieteniei dintre Preasfinția Sa, Anton Coșa, Episcop Romano-Catolic de Chișinău, și Părintele Markus Dördelmann din Germania, cu ajutorul căruia s-au realizat multiple acțiuni de caritate în Republica Moldova. Drept urmare, deja al patrulea an la rând stomatologii germani luptă pentru sănătatea persoanelor nevoiașe din dieceza noastră.

Un grup de specialiști în frunte cu Dr. Rames Neshet Sabieh, alături de Wolfgang Helling, Klauspeter Forst, și doamnele Elke Forst și Monika Wiening, au oferit consultații și tratament persoanelor nevoiașe, atât din Chișinău, cât și din afara municipiului. Peste 200 de persoane au beneficiat de serviciile medicilor germani. Printre aceștia s-au numărat și familii social-vulnerabile din Sângera, Crețoaia, precum și beneficiari ai Centrului de Reabilitare Sf. Ștefan din Stăuceni. Cu această ocazie a fost consolidată și cooperarea dintre Fundația „Casa Providenței” și alte organziații de binefacere, precum Regina Pacis sau Societatea Salezienilor lui Don Bosco, prin intermediul cărora mai multe persoane au putut beneficia de consultația și tratamentul stomatologilor din Germania. Un rol nu mai puțin important l-au avut și voluntarii naționali ai fundației noastre, care au asigurat traducerea, din limba engleza în limbile română și rusă, atât pentru doctori și cât și pentru pacienți.

 

Persoanele care s-au bucurat de serviciile stomatologice au rămas încântate, atât de caracterul gratuit al acestora, în condițiile prețurilor ridicate la clinicile locale, cât și de tratamentul calitativ oferit de echipa medicală germană. Foarte mulți dintre beneficiari au vizitat cabinetul stomatologic în mod repetat, pentru definitivarea tratamentului început. În condițiile situației social-economice precare din Republica Moldova, pentru mulți dintre aceștia a fost unica ocazie de a primi servicii stomatologice de cea mai înaltă calitate. Bătrâni singuratici, copii din familii defavorizate, persoane cu anumit grad de invaliditate, deopotrivă loviți de sărăcia care încă măcelărește statul nostru, și-au văzut astfel împlinită o dorință aparent atât de îndepărtată, dat fiind faptul că tratamentul stomatologic este unul din cele mai costisitoare servicii astăzi.

Astfel, campania de binefacere s-a încheiat cu un veritabil „Veni, vidi, vici” împotriva maladiilor dentare, dar și a sărăciei generatoare de imposibilitatea unui tratament adecvat. La final, stomatologii germani au promis să revină în timpul cel mai apropiat, pentru a-și urma nobila misiune.

Mihail Țurcanu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.