Home > Copii > Campus pentru ministranți

Vara pentru copii este anotimpul distracțiilor și peripețiilor. Însă, există copii care tind să-și dedice o parte din timp pentru studierea vieții Domnului și anumite aspecte privind slujirea corectă în biserică.

De aceea, în perioada 3 – 9 iulie, Fundația de Binefacere „Casa Providenței” a fost gazdă pentru 28 de copii din toate parohiile bisericii Romano-Catolice din Republica Moldova, în cadrul Campusului vocațional pentru ministranți. Pentru o organizare și desfășurare mai bună, au fost invitați patru seminariști polonezi în frunte cu părintele Krzysztof Płonka.

Campusul pentru ministranți este o tabără pentru băieți cu vârsta între 8 – 14 ani, care tind să se formeze și dezvolte în plan liturgic. Zilnic copiii participă la două laboratoare în care studiază viața lui Dumnezeu și viața spirituală a omului. Din program nu lipsește nici partea distractivă: vizite la diferite obiective turistice și scăldatul în iaz.

“Vrem să arătăm copiilor că se poate trăi în armonie și cu Dumnezeu și cu oamenii în același timp. Facem combinații între munca intelectuală și jocuri distractive cu o doză de pedagogie. Sunt sigur că acest timp petrecut cu copiii este o investiție prețioasă. Aș vrea să încurajăm și alte organizații, nu neapărat religioase să se ocupe de copii, pentru ca apoi să culegem roade bogate.” părintele Ștefan Socaciu.

“Încercăm să organizăm timpul pentru copii în așa mod ca aceștia mereu să fie ocupați. Scopul nostru este ca băieții să se obișnuiască cu rugăciunea și regulile de igienă personală. Aici, departe de părinți, ei învață să facă compromisuri și să aibă comportament matur. Cea mai mare plăcere este să vezi că copiii doresc să slujească Domnului.”, părintele Krzysztof Płonka.

“Datorită mamei mele am putut să vin aici și să-mi fac noi prieteni cu care am învățat să joc fotbal. Sunt foarte recunoscător organizatorilor, în special părintelui Ștefan, pentru că el a fost foarte bun și răbdător cu noi.”, Maxim Berehnov, 8 ani.

“Cel mai mult îmi place faptul că am învățat să joc fotbal și tenis de masă. Vreau să-i mulțumesc părintelui Ștefan, părintelui Krzysztof, clericilor și seminariștilor pentru că au fost alături de noi, chiar și atunci când am fost foarte obraznici.”, Nichita Sasov, 11 ani.

“Pe lângă faptul că mi-am făcut noi prieteni, am învățat cum să slujesc corect la altar și cum arată veșmintele preoților și ministranților”, Chiril Nichitin, 14 ani.

“Am învățat că mersul la biserică este ceva bun pentru noi și că la intrarea sau ieșirea din lăcașul sfânt trebuie să ne închinăm. De asemenea, am participat la multe jocuri interesante. Mi-a plăcut că am vizitat grădina zoologică, Orheiul Vechi și unul din lacurile din Chișinău.”, Artur Malinovschi, 8 ani.

“Îmi pare bine că am fost ales să vin la Casa Providenței. Aici am învățat să mă comport corect – să fiu ascultător, bun și prietenos. Îmi place mult să merg la biserică, să mă joc cu prietenii și să vizitez diferite locuri.”, Dima Cabaniuc, 15 ani.

“Scopul organizării acestui campus este ca copiii să devină mai buni și să fie mai aprofundați în cuvântul Domului. Am ales să vin aici pentru că astfel capăt experiențe noi, mai ales că pe viitor tind să devin ceva apropiat de viața religioasă. Sunt recunoscător părintelui Ștefan, seminariștilor și părintelui Krzysztof pentru organizarea aestei întâlniri.”, Alexandru Zmeu, 16 ani.

“Vin la acest eveniment pentru a 5-a oară. Îmi place faptul că mereu învăț ceva nou și frumos din viața Domnului. Consider că lecțiile de cateheză care le studiem aici trebuie să le cunoască toți.”, Adrian Zmeu, 17 ani.

Autor: Lina Nicu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.