Home > Copii > Copiii „Pictează vara în culori” la „Casa Providenței”

Marele filosof antic, Aristotel, spunea: „Cei care educă copiii sunt demni de mai multă onoare decât cei care le dau viaţă, de aceea pe lângă viaţă, dăruiţi copiilor şi arta de a trăi bine, educându-i”. În virtutea acestui fapt, Fundația de Binefacere „Casa Providenței” are drept unul din scopurile sale principale, nu doar ajutorarea nevoiașilor, dar și educarea tinerei generații, care urmează să continue ființarea umanității în viitor. Tabăra de vară, organizată anual pentru copii, este o activitate esențilă în acest domeniu. Anul acesta tabăra, organziată în perioada 30 iulie – 4 august, s-a desfășurat sub genericul „Pictează vara în culori”, și a avut în centrul său un nou set de valori care au fost transmise picilor. Acestea au fost personificate într-o scenetă, sub numele de „Sabia din Stâncă”, având drept protagonist vestitul rege legendar al Britaniei, Arthur. Adaptată pentru copii, sceneta a transmis prin peripețiile micului viitor mare rege, valorile care sunt imperativ necesare formării lor ca personalități.

În prima zi de tabără, copiii au aflat ce înseamnă curajul, capacitatea de a-ți învinge temerile și a avea încredere în sine atunci când faci o faptă bună. Exemplul a fost oferit de tânărul Arthur, care în scenetă poartă și porecla de Așchie, care nu s-a temut să intre în pădurea periculoasă pentru a găsi săgeata pierdută a lui Leo. Astfel, precum afirma scriitorul american Mark Twain: „Curajul înseamnă rezistența la frică, stăpânirea fricii, nicidecum absența fricii”. Totodată, Așchie îl întâlnește pe vrăjitorul Merlin, care-l va ajuta să-și valorifice virtuțile și capacitățile.

În cea de-a doua zi, copiii au făcut cunoștință cu perseverența, calitatea care permite oamenilor să-și atingă scopurile propuse în ciuda greutăților. Pentru că, precum spunea Napoleon Bonaparte: Victoria aparține celui mai perseverent”. De data aceasta Merlin a fost exemplul teatral oferit copiilor pentru personificarea acestei valori. Încrezut în viitorul mare a lui Așchie, bătrânul vrăjitor reușește să-l convingă pe neînduplecatul Sir Hector să-i permită băiețelului să studieze.

A treia zi i-a învățat pe copii ce este optimismul, capacitatea de a vedea binele și a avea încredere în bine. Așchie, transformat în diferite animale pentru a cunoaște lumea acestora, se învață să-și folosească mintea în situații dificile și să nuși piardă cumpătul. Acesta află că trebuie să-și păstreze încrederea și să se bucure de fiecare moment al vieții. Precum spunea Mark Twain: „Dă șansa fiecărei zile să fie cea mai frumoasă din viața ta”.

 

 

A patra zi a pus în prim plan prietenia, o valoare indispensabilă existenței umane. Așchie are ocazia de a afla că Merlin nu-i este doar învățător, dar și un foarte bun prieten, atunci când îl salvează din mâinile maleficei vrăjitoare Madame Mag. El află că prietenii se ajută reciproc întotdeauna, și fără interese personale. Cum spune un cunoscut proverb popular: „Prietenul la nevoie se cunoaște”.

Cea de-a cincea zi a avut drept subiect principal responsabilitatea. În scenetă această valoare se manifestă atât prin responsabilitatea lui Așchie de a continua studiile cu Merlin, cât și ca scutier al lui Leo. Totodată, aceasta poate fi observată și prin iresponsabilitatea lui leo în timpul pregătirilor pentru turneu, când acesta în loc de antrenamente militare a preferat odihna. Nu în zadar și Winston Churchill spunea că: „Responsabilitatea este prețul măreției”.

Ultima valoare studiată în cadrul taberei, în ziua a șasea, a fost dreptatea. Probabil cea mai importantă dintre valorile taberei, dreptatea este ceea spre ce tinde întreaga societate umană încă de la începuturile existenței. Și în scenetă, dreptatea este restabilită atunci când Așchie este unicul căruia stânca îi permite să scoată sabia și devine Regele Arthur, care își merită coroana înțelepciunii dobândite sub îndrumarea lui Merlin, și a inimii curate pe care o avea. Iar Leo, bine cotat la început, nu are nicio șansă să devină rege, pentru că este lenos și arogant. Dreptatea, totuși triumfă în ultimă instanță. Iar, precum spunea Nicolae Iorga: „Dreptatea e ca sănătatea lumii”.

Pe lângă sceneta despre „Sabia din Stâncă”, nu doar prezentată dar și discutată de animatori, copiii au avut ocazia să participe la diferite ateliere creative și jocuri. Acestea nu doar au distrat picii, dar și le-au pus la încercare și dezvoltat ingeniozitatea, creativitatea, disciplina și aptitudinile de lucru în echipă. Prin organizarea acestui eveniment, fundația noastră a încercat să-și aducă aportul la buna educare a tinerei generații, în spiritul valorilor umane și a bunătății creștine. Deoarece, cum afirma marele Goethe: „Există doar două moșteniri de durată pe care sperăm să le oferim copiilor noștri. Unul dintre acestea este rădăcini, iar celelalte, aripi”.

Autor: Mihail Țurcanu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.