
Pictează vara în culori 2022 – Tabără de vară pentru copii la Fundația de Binefacere „Casa Providenței”
„Căutarea adevărului și frumuseții este o activitate în care ni se permite să rămânem copii toată viața noastră”, spunea Albert Einstein. Iar căutarea adevărului și frumuseții este cea mai înaltă manifestare a spiritului uman. Și aceasta începe din copilărie. Și, deseori, doar în copilărie adevărul și frumusețea pot fi contemplate cel mai bine.
Fundația de Binefacere „Casa Providenței” se bucură de o lungă tradiție a slujirii în misiunea de formare și educare a copiilor, în spiritul valorilor creștine și general umane, al frumuseții adevărului și iubirii față de aproape. Și nu doar deoarece „copiii sunt cea mai valoroasă resursă a lumii și cea mai mare speranță a ei pentru viitor” (John Fitzgerald Kennedy). Pitagora spunea că „omul nu e niciodată atât de mare ca atunci când se lasă în genunchi să ajute un copil”. Slujirea copiilor nu este doar o misiune practică și pragmatică, de educare a viitoarelor generații, ci și cea mai înaltă formă de dăruire de sine, de creștere și depășire a banalităților rutinei.


„Există doar două moșteniri de durată pe care sperăm să le oferim copiilor noștri. Una dintre acestea sunt rădăcini, iar cealaltă, aripi.” (Johann Wolfgang von Goethe). În acest an, echipa de voluntari și angajați ai fundației le-a propus copiilor o călătorie fantastică spre Insula-care-nu-există, alături de Peter Pan, Wendy și frații ei. O călătorie în care copiii au putut nu doar întâlni eroii pozitivi și negativi ai operei lui James Matthew Barrie, ci și a le cunoaște lumea interioară, trăirile, fricile, aspirațiile și visele. Și, prin intermediul acestor personaje și a caracterelor lor, să cunoască aspectele esențiale și profunzimea unor valori, care îi vor însoți pe tot parcursul vieții.
Cu fiecare zi dedicată unei valori, copiii și voluntarii au făcut cunoștință și au pătruns în esența toleranței, curajului, responsabilității, bunătății și familiei. Au învățat că fiecare om este unic în felul său și trebuie apreciat pentru caracter și nu pentru aspect. Au aflat că a fi curajos nu presupune doar a fi lipsit de frică, ci și capacitatea de înfrunta obstacolele ivite în viață. Că responsabilitatea, și nu lipsa ei, este calea adevărată spre libertate și că acestea nu pot exista una fără cealaltă. Că manifestarea cea mai înaltă a bunătății este dăruirea de sine, este binefacerea fără recompensă, este iubirea față de ceilalți oameni. Și că familia nu este doar baza societății umane, ci și microcosmosul în care ne formăm ca persoane, în care cunoaștem lumea, cunoaștem iubirea și fraternitatea și în care ne simțim în siguranță.

Personajele din povestea aleasă pentru acest an au exemplificat cât se poate de bine toate aceste valori sau absența lor: Peter Pan, care nu se temea de nimic, dar se temea să devină matur; Copiii Dispăruți, care sufereau de lipsa unei mame; Nana, care cu cea mai mare seriozitate și-a asumat responsabilitatea îngrijirii copiilor din familia Darling; sau Wendy, care trăia cu dăruire de sine iubirea pentru frații săi, apoi pentru ceilalți copii și, în sfârșit, pentru eroul principal.
Reprezentările teatrale organizate de voluntari și discuțiile pe grupuri despre evenimentele din povestea lui Peter Pan au fost completate cu diverse jocuri și ateliere, în care copiii au avut posibilitatea să exerseze atât spiritul de competiție, cât și cel al lucrului în echipă, solidarității și respectului pentru adversar. Deoarece, cum spunea Platon: „Cea mai eficienta educație pentru un copil constă in joaca lui cu lucruri frumoase”. Nu mai puțin important a fost că jocurile au fost distractive și vesele, atât pentru copii, cât și pentru voluntari.




Pe lângă echipa numeroasă de voluntari, o contribuție de neprețuit au avut-o și angajații fundației, care au muncit cu generozitate pentru a asigura „spatele frontului”: desfășurare a taberei, hrana gustoasă, materialele necesare, curățenia în buna săli. În această activitate, care, ca și întotdeauna, nu a fost doar o muncă, ci o adevărată slujire, angajații au fost ajutați și de refugiații ucraineni care locuiesc în centrul de primire organizat în incinta fundației. O contribuție majoră și o prezență nelipsită au fost și maicile din congregația Surorilor Providenței, precum și Pr. Vasili Cohanovschi, paroh al Parohiei „Sfântul Alois Scrosoppi” din Chișinău. De fapt, fiecare zi de tabără începea cu un cuvânt de învățătură și încurajare al Pr. Vasili. Și astfel, prin colaborarea fructuoasă a tuturor, sub conducerea coordonatorului taberei, Rodica Negură, atmosfera de poveste, buna dispoziție și spiritul creștin al slujirii și bunătății au fost asigurate. Pentru voluntari, de asemenea, a fost o experiență deosebită. Cu responsabilitate și curaj, ei și-au dăruit timpul și puterile, toate capacitățile și aptitudinile, pentru a le oferi celor 100 de copii participanți o săptămână de neuitat. Au devenit exemple vii ale valorilor și virtuților pe care au dorit să le transmită picilor. În același timp, și pentru voluntari a fost o experiență mai mult decât benefică. Au lucrat în echipă, au depășit situații dificile și neînțelegeri, au legat prietenii trainice. Pentru că tabăra de vară organizată anual de Fundația de Binefacere „Casa Providenței” nu doar aduce bucurie și iubire în inimile copiilor, ci și copii aduc puritate și har în sufletul fiecărui participant, fie el voluntar sau angajat, și fiecare trăiește acest eveniment ca o perioadă binecuvântată și înălțătoare. Așa cum spunea și Feodor Dostoievski: „Sufletul se vindecă atunci când ești în preajma copiilor”.
Autor: Mihail Țurcanu



