„Voi, tineri, ascultaţi un om bătrân la care oamenii bătrâni îşi plecau urechea atunci când erau tineri”, spunea Caesar Augustus, primul împărat. Iar în obștea sătească româneasca exista un organ de conducere suprem, numit „Sfatul oamenilor buni și bătrâni”. Pornind de la aceste principii, și Fundația de Binefacere „Casa Providenței” și-a manifestat cu ocazia Zilei Internaționale a Vârstincilor, plecăciunea umilă în fața celor care poartă pe umerii lor greutatea istoriei. Deși un principiu fundamental al fundației noastre spune că persoanele vârstnice trebuie onorate zilnic, cu ce și ne ocupăm, ziua internațională stabilită de Adunarea Generală a ONU nu putea fi în nici un caz trecută cu vederea.
Cu această frumoasă ocazie, „Casa Providenței” a recurs la o metodă artistică de a-și prezenta omagiul, printr-o prezentare muzicală. Deși nu avem la dispoziție Palatul împărătesei Sissi sau Teatro alla Scala, pentru două ore Centrul de Zi pentru Bătrâni a devenit un adevărat templu al muzicii. Pentru a-i delecta pe beneficiarii noștri, a fost invitat cunoscutul ansamblu folcloric „La Stâncă”, din Dubăsarii Vechi. Format dintr-un colegiu admirabil de doamne, care-și depun în munca lor nu doar notele de pe octavă, dar și suflletul, ansamblul invitat a interpretat piese a căror frumusețe depășește limitele spațiului-timp. Bătrânii au avut ocazia să asculte melodii folclorice vechi, pe care deseori le cunoșteau din tinerețea lor îndepărtată, pe care fundația noastră a încercat să o readucă spre deliciul publicului entuziasmat. Și mai frumos decât repertoriul încântator al ansabmlului muzica, au fost zâmbetele beneficiarilor noștri. Bucuria de pe fețele lor poate fi comparată doar cu strălucirea stelelor pe cerul nopții.
Dar complexul de ceremonii pe care le-a oferit fundația noastră mult-iubiților bătrâni nu s-a încheiat aici. Pentru a completa perfect sărbătoarea, marți, 3 octombrie, un nou concert a fost oferit de către copilașii de la Centrul European de Educație Preșcolară. Bătrânii au fost încântați de glasurile îngerașilor și s-au simțit pe deplin apreciați și iubiți. De acest lucru ei au cea mai mare nevoie. Și acesta și este unul din scopurile principale ale fundației noastre, hrana spirituală și porția zilnică de iubire. Precum spunea și marele Cicero: „Bătrâneţea este cununa vieţii”.
Pe această cale aducem încă o dată mulțumiri, ansamblului folcloric ”La Stâncă” și Centrul European de Educație Preșcolară, pentru frumoasa colaborare.
Mihail Țurcanu