Există locuri în care timpul parcă se oprește, iar legătura cu divinul devine aproape palpabilă. Asemenea locuri sunt mănăstirile, sădite în mijlocul naturii pure de credința la fel de pură a călugărilor, deciși să-și dedice toată viața Domnului. Mici „universuri” deschise tuturor, în care aroma istoriei vechi te cuprinde, iar lumina spirituală te înalță. O astfel de mănăstire este și cea de la Saharna, sau mai bine zis, cele două mănăstiri.
Prin urmare, acest loc sacru era de demult o țintă duhovnicească a bătrâneilor de la Centrul de Zi a fundației noastre. Susținuți de vremea bună și însorită a primăverii, aceștia au avut ocazia să facă viziteze cunoscutul complex monastic. Lor li s-au alăturat voluntarii internaționali, dornici să vadă atât frumusețea plaiurilor, cât și simbolurile culturii noastre seculare și spiritualității locale. Și unii și alții au rămas profund încântați de excursie.
Aceștia au vizitat mănăstirea terestră, frumoasele biserici, și au aflat despre istoria captivantă a schitului monastic. Au vizitat și mănăstirea rupestră, învăluită în misterul istoriei sale puțin cunoscute. Au putut vedea chiliile săpate în stâncă și au putut palpa viața ascetică a primilor călugări, stabiliți acolo în vremuri demult trecute, și traiul lor izolat de lumea exterioară, dar atât de apropiat de Dumnezeu. Atmosfera liniștii spirituale monastice, care domină locul, i-a însoțit și pe bătrâneii și voluntarii noștri, care au putu simți astfel apropierea duhovnicească de Cer a locului.
De asemenea, „delegația” fundației noastre a vizitat vestita cascadă de la Saharna, precum și înaltul colinei pe care a rămas imprimată talpa Maicii Domnului, care i-a ghidat pe călugării constructori ai mănăstirii terestre peste două sute de ani în urmă. Deși drumul spre aceste destinații a fost deseori anevoios, atât voluntarii cât și bătrâneii l-au parcurs cu o vigoare nemaipomenită, ajutați de credință și încărcătura spirituală a acestor locuri. Iar natura frumoasă și aerul proaspăt al primăverii în sânul ei, au multiplicat impresiile trăite de aceștia. La final, obosiți dar foarte fericiți, toți au mulțumit fundației pentru organizarea excursiei și lui Dumnezeu pentru puterea de a o efectua, și și-au arătat dorința de a vizita și alte astfel de locuri sacre, unde trăirile spirituale depășesc orice limite fizice.
Autor: Mihail Țurcanu