
În perioada 7 – 9 octombrie, în orașul Uzhhorod, Ucraina, Institutul de Studii în Ecologie și Religie, a organizat conferința internațională cu titlul ”Cooperarea dintre societate și biserică pentru conservarea naturii în Europa de Est – protecția comună a Creației”. Scopul conferinței a fost schimbul de experiențe și practici bune din domeniul protecției mediului între societate și biserică, evidențierea soluțiilor pentru problemele comune, stabilirea unor relații de cooperare de lungă durată. La finalul conferinței de către participanți a fost adoptat un memorandum privind crearea unui Forum Ecologic Creștin din Europa de Est, în care sunt listate direcțiile prioritare de activitate, cum ar fi:
– Informarea societății despre problemele ecologice majore;
– Promovarea cooperării inter-confesionale privind conservarea naturii, organizarea de forumuri ecologice ecumenice;
– Cercetarea privind influența bisericii în soluționarea problemelor ecologice;
– Cooperarea dintre instituțiile academice și organizațiile inter-confesionale în sensibilizarea tinerilor și a copiilor pentru integritatea Creației;
– Formarea cooperărilor bilaterale și multilaterale privind conservarea mediului între organizațiile ecologice creștine. De asemenea colaborarea cu instituțiile de învățământ, experți în protecția mediului și oameni de știință etc.
O delegație a Moldovei, formată din reprezentanți ai Fundației ”Optima Fide”, ”Casa Providenței” și ”Caritas” Chișinău, de asemenea au fost invitați să participe la această conferință.
Pe parcursul acestor zile au fost prezentate câteva proiecte de succes privind colaborarea dintre organizații nonguvernamentale și biserică pentru conservarea naturii, desfășurate în mai multe orașe din Germania. Secretarul Rețelei Europene Ecologice Creștine din Brussels, a adus mai multe exemple pozitive dintre societate și biserică, menționând încă o dată despre importanța colaborării dintre biserică și partea academică, societate în vederea protecției Creației. Reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe, Greco Catolice, Romano Catolice dar și a Administrației spirituale a musulmanilor din Ucraina, de asemenea și-au manifestat îngrijorarea față de degradarea mediului, încălzirea globală și necesitatea stringentă a unei colaborări durabile.
În concluzie, această conferință a subliniat încă o dată faptul că prin rugăciune și acțiuni comune pot fi realizate proiecte majore întru conservarea, protecția și dezvoltarea durabilă a mediului, în acea direcție care nu va fi dăunătoare Creației.
Rodica Negură