Home > Voluntari > Experiențe de voluntariat internațional

Tineri din diferite țări central și est-europene participă la o tabără a prieteniei şi a păcii între naţiuni şi confesiuni organizată de 23 ani de Episcopia Hildesheim din Germania.

Începând cu anul 2010 ”Casa Providenței” devine membru activ al proiectului ”Friedensgrund”, iar Moldova a devenit gazda programului.

”Friedensgrund” a reunit în acest an voluntari din Polonia, Republica Moldova, România, Ungaria, Ucraina, Belarus, Croația și Bosnia și Herțegovina. O echipă de zece tineri moldoveni au trăit experiența unei integrări culturale și spirituale, participând la activități distractive, mergând în excursii și împărtășind impresii.

Pentru aproximativ 150 de tineri din Europa Centrală şi de Est, cele două săptămâni, petrecute în Tabăra Internaţională „Friedensgrund”, au reprezentat un bun prilej de a obţine noi experienţe, de a întâlni noi prieteni, de a dobândi noi cunoştinţe şi noi trăiri spirituale, dar şi de a oferi deschidere, optimism, ajutor necondiţionat şi clipe de bucurie celor din jurul lor. Programul a fost orientat către activităţi de voluntariat realizate în cadrul grupurilor internaţionale (pregătirea terenului de sport pentru a fi finalizat, curăţirea teritoriului din jurul bisericii din localitate, precum şi a Dealului Crucilor, activitate de ecologizare a parcului din zona Siauliai, etc.). Astfel dialogul intercultural şi cel interconfesional a fost unul eficient pentru buna cooperare a tinerilor. Dezvoltarea spiritului de echipă şi a sociabilităţii au fost amplificate de serile culturale, excursiile în diverse zone ale Lituaniei, precum şi jocurile din cadrul taberei. Participarea tinerilor din Republica Moldova a fost una remarcabilă, în special prin seriozitatea de care au dat dovadă în cadrul tuturor activităţilor, prin animarea grupurilor naţionale şi internaţionale, dar şi prin prezentările pe care le-au realizat atât în cadrul grupul naţional, cât şi alături de participanţii altor ţări.

Natalia Corobcenco

Republica Moldova a fost, de asemenea, reprezentată de un grup de creștini, tineri voluntari, care și-au împărtășit propriile experiențe:

„Participând pentru prima dată la un asemenea proiect, am încercat să fac faţă tuturor celor întâmplate. Mulţumesc mult organizatorilor pentru acest eveniment pregătit la un nivel înalt.”

Iulia Valoveţ

„Munca pe care o făceam zi de zi, cu excepţia zilelor în care vizităm noi locuri, mi s-a părut puţin grea la început, iar apoi chiar o aşteptam, deoarece lucrul în grupul internaţional s-a îmbinat cu noi prieteni şi comunicare”.

Magdalena Roşca

“Ar putea suna ciudat, dar a petrece două dintre ultimele săptămâni din anul meu de voluntariat într-o tabără internațională, m-a făcut să mă simt mai moldoveancă decât oricând înainte. Fiind înconjurată de tineri din diferite țări, care lucrează la aceleași proiecte, începând și terminând ziua împreună cu o rugăciune, “Friedensgrund” a reprezentat o ambianță plăcută și o vară de neuitat”.

Katrin Holst

„A fost o experienţă de neuitat, o lecţie de dăruire a sinelui, de îndelungă răbdare şi Pace. Mulţumesc”.

Eugenia Roşca

„Sunt lucruri frumoase în această lume care-şi iau naştere din simplitate, bunătate, lumină sufletească şi linişte lăuntrică. Aş putea descrie această experienţă ca un lucru frumos, care m-a făcut să înţeleg încă o dată faptul că oamenii au nevoie de comunicare cu sine, cu semenii săi, dar şi cu Divinitatea. Uniunea spirituală care s-a instalat printre corturi, ne-a adunat şi a creat o conexiune invizibilă, dar palpabilă de către sufletele noastre”.

Valentina Craveţ

În prezent, tabăra este percepută ca simbol al comunicării interculturale.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.