
Elena este voluntară la Casa Providenței și a venit la noi din Germania deja de 5 luni în urmă, acum am invitat-o la un interviu, în care să o descoperim mai mult și cu ajutorul căruia vom inspira și alți tineri de vărsta ei.
Elena, povestește-ne un pic despre tine și despre activitățile tale?
Numele meu este Elena și am 19 ani. După ce am terminat liceul in Germania, am decis să fac ceva complet nou – să părăsesc țara mea de origine și să fac un serviciu de voluntariat în Republica Moldova. În afară de a ajuta oamenii, îmi place foarte mult să exercit muzica, să călătoresc și să învăța limbi străine.
În ce locuri ai mai făcut voluntariat?
Înainte de a începe serviciul meu de un an de voluntariat, nu am avut atât de multă experiență în acest domeniu. Dar cu”valul” de imigranți care sosesc în ultimul timp în Germania, am avut posibilitatea să ajutat într-un mic centru pentru refugiați timp de câteva săptămâni. Am interacționat cu oamenii prin intermediul jocurilor, am vorbit cu ei, am participat la diverse activități și am ajutat cu traduceri.
De ce Moldova?
La început, am știut că vreau să fac un “an de pauză” după școală în străinătate și nu conta unde. La un seminar de orientare, am auzit despre Moldova și Casa Providenței și mi-am dat seama că nu știu nimic despre această țară mică – și am decis să schimb asta.
Care a fost prima ta impresie despre Moldova?
Când am venit aici, am fost foarte încântată de tot. Multe lucruri sunt diferite de Germania și țările din Europa de Vest pe care le-am vizitat deja. Mi-a plăcut să descopăr noua cultură … mâncarea delicioasă, troleibuze, noi limbi, oameni prietenoși, care au fost destul de surprinși că vine cineva din marea și dezvoltată Germanie să trăiască în țara lor săracă. Dar de fapt apreciez foarte mult simplitatea vieții de aici.
Ce lucruri noi ai învățat aici?
Acum, aproximativ cinci luni de la sosirea mea în Moldova, pot spune, că am avut de a face față unor momente mai dificile. De exemplu, nu am avut aproape nici o experiență de lucrul cu copii, așa că a trebuit să învăț o mulțime de lucruri despre cum să interacționezi corect cu ei. Am câștigat, de asemenea competențe în predare, explicare, discuții în fața oamenilor, am învățat să fiu și mai creativă. Mai mult, am aflat că communcarea este un lucru foarte important și că nu se limitează la cuvinte.
Care este părerea ta despre Casa Providenței?
Când am venit la Casa Providenței, am fost surprinsă cât de repede și de bine a fost organizat locul meu de lucru. Se poate simți, că în spatele rutinei de zi cu zi sunt acumulate cunoștințe și experiență de mulți, mulți ani, pe care o apreciez foarte mult. La fel îmi place atmosfera foarte caldă și drăguță între membrii personalului. Cred că Casa Providentei face ceva foarte important pentru săracii din Republica Moldova.
Care sunt așteptările tale pentru viitorul apropiat?
Sper că la sfârșitul anului meu în Moldova, voi putea să lucrez cu 20 de copii gălăgioși și foarte energici, sper să vorbesc fluent în limba română (și poate, de asemenea rusă), să mă cunosc mai bine și să știu ce vreau să fac mai departe în viață.
Am venit la Casa Providenței ca un adolescent, dar probabil voi pleca ca un adult.
Mulțumim pentru interviul acordat 🙂