
În perioada 5-10 iunie 2017, la Casa Providenței a fost deschisă Tabăra de vară pentru copii. sub genericul „Dincolo de Margini”. Deși o perioadă scurtă din punct de vedere temporal, aceasta a fost un bun prilej de îmbinare a utilului cu plăcutul. Copii au avut ocazia să petreacă timpul în activități interesante, care să le trezească interes și sete pentru cunoaștere, dorința de a fi activi, de a explora lumea și a încerca ceva nou. Utilul s-a materializat și în scenetele organizate în fiecare zi, și care au avut misiunea de a descoperi copiilor valorile morale care stau la baza personalității umane.
Povestea și încărcătura tematică a campus-ului, inspirate din „Cronicile din Narnia”, au avut un mesaj deosebit prin simplitatea și deopotrivă sublimitatea lor, „Biruind răul prin bine”. Deoarece, precum spunea încă în anii de studenție Albert Einstein, „întunericul este un termen inventat de oameni pentru a descrie ce se întâmplă când nu avem lumină, iar răul absolut este un termen creat de om pentru a descrie rezultatul absenței lui Dumnezeu în inima omului”. Iar lumina trebuie cultivată în inimă încă din anii în care copilul, aidoma unui tânăr astronom îndrăgostit de cer, descoperă minunile lumii. Pentru că anume „copiii sunt cea mai valoroasă resursă a lumii și cea mai mare speranță a ei pentru viitor” (John Fitzgerald Kennedy).
Fiecare din cele șase zile ale activității Taberei, a fost dedicată uneia dintre valorile care formează fundamentul tinerelor personalități, ce s-au bucurat de Soarele fizic și spiritual alături de voluntarii Casei Providenței. Prima zi a fost dedicată prieteniei, acea verigă invizibilă care unește destinele oamenilor pentru realizarea unor fapte mărețe. Cu ajutorul scenetei, jocurilor și cântecelor, copii au făcut cunoștință cu sensul profund spiritual al prieteniei, descoperind cât de frumoasă și minunată este aceasta. Pentru că „nimeni nu poate trăi fără prieteni, chiar dacă stăpâneşte toate bunurile lumii” (Aristotel).
Devotamentul este valoarea pe care au resimțit-o copiii în timpul celei de-a doua zile. Din nou, scenariul din poveste a venit cu o pildă pentru acea realitate incontestabilă, că a fi devotat unei persoane, unui ideal sau unui angajament onorific, este nu doar o obligativitate morală, ci și o virtute, doar datorită căreia se nasc eroii. Sau, precum spunea marele scriitor romancier francez, Honore de Balzac, „devotamentul este nobleţea însăşi”.
În ziua a treia, copiii au avut ocazia să învețe ce înseamnă curajul și depășirea fricii atunci când dorești să faci o faptă importantă, o faptă eroică pe care puțini ar fi gata să o facă. „Curajul înseamnă să înfrunţi opinia majorităţii în numele adevărului”, spunea dramaturgul ceh și erou al luptei pentru libertate, un exemplu autentic de curaj, Vaclav Havel. Doar având curaj se poate ajunge la succese și realizări mari, și se poate purifica conștiința de foste, prezente și potențiale erori.
A patra zi a fost dedicată bunătății, o valoare deosebită prin puterea simplității sale. În mod special, copiii au putut lua cunoștință cu bunătatea manifestată prin actul iertării. Cu faptul că prin bunătate, iertare și ajutorarea aproapelui este pavată calea spre îmbunătățirea vieții și armonia sufletească. „Omul bun este liber, chiar dacă e sclav, iar omul rău este sclav, chiar dacă e rege”, spunea Sfântul Augustin.
Probabil cea mai înaltă dintre toate virtuțile umane, dăruirea de sine, a constituit obiectul celei de-a cincea zile. Dăruirea de sine este sacrificiu, iar „fără sensul sacrificiului suntem lipsiți de uneltele construcției”, citându-l pe călugărul Nicolae Steinhardt. Printr-o nouă scenă a „istoriilor” Narniei, de o veritabilă profunzime, copiii au putut face cunoștință atât cu trăirile sufletești pline de curaj și devotament al unui act de dăruire de sine, cât și glorioasa cale spre fericire pe care o așterne în calea adevărului. „Dacă ar fi fost în lume numai un singur păcătos, Iisus ar fi adus, cu drag, pentru el singur aceeaşi Jertfă ca pentru o lume întreagă”, ne învață Sfântul Augustin despre exemplul cel mai elocvent din întreaga istorie a omenirii, sacrificiul Mântuitorului Iisus Christos.
Ultima zi a Taberei de vara la Casa Providenței, a fost dedicată viitorului copiilor, mai exact a cultivării aspirației lor spre unul. În această zi, fiecare copilaș a putut să învețe că cea mai mare bucurie este să crezi și să tinzi spre ceva măreț, ceva ce necesită un efort conjugat de credință și curaj. Că fiecare din ei a fost creat pentru lucruri mari și frumoase, și unica piedică în calea împlinirii acestora este lipsa voinței. Sau, precum spunea cel mai mare cuceritor al antichității, Alexandru Macedon, „nimic nu este imposibil pentru cel care încearcă”.
Astfel, în doar șase zile, copiii au reușit nu doar să trăiască aievea o poveste cu un conținut educativ și un final fericit, dar și să se îmbogățească spiritual. Activitățile tematice au fost armonios completate cu cele distractive, ceea ce a creat o atmosferă de bună dispoziție creativă. Combinația a devenit o împlinire vie a celebrului dicton latin Mens sana in corpore sano. Deși campus-ul s-a încheiat, drumul „Dincolo de margini” al acestor copii abia a început.
Aici este un scurt reportaj FOTO
Mihail Țurcanu