Home > Uncategorized > „Pe săraci îi aveți totdeauna cu voi” (Marcu 14,7).

Biserica catolică marchează anual, începând din 2017, o Zi mondială dedicată oamenilor săraci. Înființată de papa Francisc, ca unul din roadele Jubileului extraordinar al milostivirii, Ziua mondială a săracilor a ajuns anul acesta la cea de-a V-a ediție. Data marcării anuale a acestei Zile speciale a fost stabilită pentru cea de-a 33-a duminică din timpul de peste an, penultima a anului liturgic din ritul roman sau latin.

Mesajul Sfântului Părinte pentru cea de-a V-a Zi mondială a săracilor are ca temă cuvintele lui Isus: ”Pe săraci îi aveți întotdeauna cu voi” (Marcu 14,7). Cine nu-i recunoaște pe cei săraci, afirmă papa în mesaj, îl trădează pe Isus, iar ajutorarea săracilor nu e doar o chestiune de pomană, ci mai ales de dreptate. ”Cei care au credință, atunci când vor să-L vadă personal pe Isus și să-L atingă cu mâna, știu unde să se adreseze: cei săraci sunt sacramentul lui Cristos, reprezintă persoana sa și fac trimitere la El”, subliniază papa în mesaj.

În zilele noastre, observă pontiful mai departe, s-a adăugat pandemia, o altă rană care a dus la creșterea numărului persoanelor sărace. Într-adevăr, pandemia ”bate la ușa a milioane de persoane și, atunci când nu aduce cu sine suferință și moarte, este în orice caz purtătoare de sărăcie”.

”Un stil de viață individualist”, este avertismentul papei, ”devine complice la apariția sărăciei și deseori descarcă asupra săracilor întreaga responsabilitate a stării lor de viață. Dar sărăcia nu este rodul destinului, este consecința egoismului”. Pontiful îndeamnă la o abordare diferită a sărăciei și cere guvernelor locale și instituțiilor mondiale să meargă în întâmpinarea noilor forme de sărăcie. ”Dacă săracii sunt puși la margine, ca și cum ar fi vinovați de starea lor de viață, atunci”, întărește papa, ”conceptul însuși de democrație este pus în criză și orice politică socială devine falimentară”.

La finalul mesajului, papa amintește cuvintele regretatului preot italian Primo Mazzolari, care scria în 1949: ”Aș vrea să vă rog să nu mă întrebați dacă există săraci, cine sunt și câți sunt, pentru că mă tem că asemenea întrebări reprezintă o distragere sau pretextul pentru a se desprinde de o precisă indicație a conștiinței și a inimii. (…) Eu nu i-am numărat niciodată pe săraci, pentru că ei nu pot fi numărați: săracii pot fi îmbrățișați, nu pot fi numărați (Adesso, nr. 7, 15 aprilie 1949).

Sursa: https://www.vaticannews.va/

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.