În perioada 18 – 23 iulie Fundația de Binefacere Casa Providenței a organizat o tabără de vară pentru 100 copii din orașul Chișinău cu vârsta cuprinsă între 8 și 10 ani, care a avut drept temă ”Prinț și Cerșetor – drumul spre tine însuți”. Timp de aceste 6 zile copii au discutat despre prietenie, străduință, moderație, bunătate, corectitudine, detașare, au trăit aventurile eroilor principali din povestea taberei prin intermediul scenetelor zilnice prezentate de voluntari, au avut posibilitatea să creeze diverse lucrări manuale în timpul atelierelor, toate fiind presărate cu mult zâmbet, dans și jocuri.
Fiecare zi începea cu un program dinamic și anume înviorarea de dimineață desfășurată pe cele mai dinamice note muzicale, iar versurile imnului Taberei: ”Campusul e o lume frumoasă / Jocuri, distracții, muzică și bamsuri / Soare și zâmbet / Aici este tot ce îți dorești /Și noi veseli suntem mereu / Încearcă și tu că nu e greu /Din povestea voluntarilor /Afli despre prinț și cerșetor…” au fost atât de îndrăgite de copii încât le fredonau ziua întreagă, indiferent de erau la joacă sau masă.
Momentul educativ și cel mai important al zilei era din timpul scenetelor și a discuțiilor de grup, unde copii ghidați fiind de voluntari, despicau firul scenetei în patru, găsind acele exemple pozitive și benefice de urmat de fiecare. Astfel au înțeles că a alege să te cunoști, sau să fii înțelept, să fii mulțumit cu ceea ce ai, drept și responsabil nu este lucrul cel mai rău în viață, iar minciuna, zgârcenia, lenea nu fac nimic altceva decât să îi îndepărteze pe oamenii dragi de noi.
Jocurile erau și ele un moment cheie al zilei, fiind așteptate de copii și trăite cu maxim de emoții, bucurie și entuziasm. Fiind de la bun început împărțiți pe echipe, spiritul de competitivitate creștea și mai mult în special în timpul activităților de tip ”starturi vesele”. Și acest lucru nu era în zadar, căci la final de tabără echipele au primit calificative precum cea mai energică, activă, organizată sau creativă echipă.
Fiecare copil a avut posibilitatea să își creeze și un suvenir al taberei pe care la final să îl poată lua acasă. Acest lucru ei au fost învățați să îl facă în timpul atelierelor, unde au colorat diverse figurine din ghips, au creat semne de carte amuzante sau au construit un titirez colorat pentru joacă.
Rodica Negură