
Centrul de zi pentru vârstnici oferă posibilitate oamenilor de vârsta a treia, care în mare parte sunt singuri, să se bucure de întâlnirea unor persoane noi, de discuțiile cu acestea și de petrecerea timpului liber într-un mod activ și interesant. Mai mult chiar, este o șansă de a găsi noi prieteni.
Scopul Centrului este ameliorarea stării psihologice a bătrânilor singuratici şi vulnerabili prin diverse activităţi distractive, creative şi spirituale, precum și îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor vârstnice şi prevenirea instituţionalizării acestora. Astfel, într-un spaţiu cochet, familiar şi ospitalier, între orele 11.30-16.30, în jur de 200 persoane anual au posibilitatea să îşi petreacă timpul în mod plăcut şi util, fiindu-le pusă la dispoziție o gamă vastă de activități, cum ar fi:
- diverse jocuri de masă – table, şah, domino, remy;
- meloterapia – se ascultă la alegere muzică simfonică, muzică de opere si operete, muzică tradiţională, romanţe etc.; precum și posibilitatea de a câta la Karaoke, ceea ce contribuie la crearea unei atmosfere distinse;
- vizionarea diverselor filme;
- activităţi artistice – prezentarea unor mici scenete teatrale;
- lecţii de limbă română, italiană, germană organizate de voluntarii din ţările europene;
- dansuri;
- competiţii tematice (cea mai frumoasă poezie adresată femeii, cea mai frumoasă masă ornată pentru sărbători, etc.);
- terapia ocupaţională (tricotaj, broderie, confecţionarea păpuşilor, realizarea felicitărilor manuale şi alte articole decorative, etc.);
- conferinţele (în cadrul cărora sunt abordate diverse teme, cum ar fi: istorie, cultura civilizaţiilor, însemnătatea sărbătorilor religioase, igiena personală etc.), organizate de către beneficiarii Centrului sau de către invitații din alte centre, organizații etc.
Mica bibliotecă, dotată cu literatură beletristică, oferă vizitatorilor Centrului posibilitatea să împrumute şi să citească cărţi atât în limba română cât şi în limba rusă. O bună parte din cărți au fost donate chiar de către beneficiari. Iar, pentru cei care au nevoie sunt oferite consultări medicale gratuite, acordate de către asistentul medical.
După mulți ani de activitate, astăzi putem afirma că scopul propus este realizat cu succes, confirmarea fiind apropiere trainică şi benefică, adevăratele prietenii formate în cadrul Centrului și aprecierea beneficiarilor.
De altfel, trebuie să menționăm că activitatea noastră este posibilă grație unui parteneriat durabil și eficient cu mulți binefăcători, printre care sunt și prietenii noștri dragi de la Caritas Viena din Austria, care pe parcursul a mai multor ani au ajutat și continuă să ofere ajutor beneficiarilor. Cu speranță și încredere că generozitatea și solidaritatea creștinilor din Austria și colaboratorilor Caritas Viena se vor intensifica în continuare, le mulțumim din toată inima! Cel ce are milă de sărman împrumută Domnului și El îi va răsplăti fapta lui cea bună.