
Pe 24 februarie, un grup de voluntari și angajați ai Fundației de Binefacere „Casa Providenței” au participat la Ziua Socială pentru Studenți, organizată în incinta Institutului Teologic Romano-Catolic „Sf. Iosif” din Iași. Tema abordată anul acesta, „Sărăcia, binecuvântare sau blestem?”, este una mereu actuală, dar mai ales pentru Republica Moldova.
Participanții au discutat despre multiplele aspecte ale fenomenului sărăciei, atât din punct de vedere social, cât și cel religios. Astfel, atât vorbitorii cât și publicul au adus în atenție faptul că învățătura creștină nu promovează sărăcia, dar nici nu o condamnă, și, prin urmare nu poate fi în niciun caz un scop în sine. Sărăcia este o virtute a creștinului doar când aceasta se manifestă prin caritate, prin ajutorarea aproapelui nevoiaș, deci și prin renunțarea la obsesia agonisirii de bunuri. „Sărăcia nu aduce mântuire”, este una din concluziile principale ale discuției. În acest context nu a fost trecut cu vederea nici fenomenul sărăciei intenționate a unor persoane, adusă artificial până la gradul de mizerie și folosită cinic pentru atragerea constantă de ajutoare caritabile, și nici acela al sărăcirii intenționate a populației de către anumite autorități pentru a putea manipula mai ușor societatea. Nu mai puțin important pentru societate este și aspectul intelectual și de mentalitate al sărăciei, aceasta fiind deseori cauzată sau cel puțin însoțită de nivelul scăzut al educației populației. Astfel, creșterea nivelului educației se află într-o strânsă legătură cu lupta pentru combaterea sărăciei la nivelul întregii societăți.
Pe de altă parte, s-a constatat că sărăcia este un termen foarte relativ, valoarea sa materială diferențiindu-se de la un individ la altul. Ceea ce este perceput de către o persoană ca fiind sărăcie, poate reprezenta o avuție pentru o alta. Prin urmare, din acest punct de vedere, sărăcia este un calificativ aflat în dependență de starea spirituală a persoanei. În această ordine de idei, s-a remarcat drept concluzie un citat din Sfântul Ioan Gură de Aur, care spunea cu peste o mie cinci sute de ani în urmă că: „Nu este bogat acel ce are multe, ci acel ce are suficient pentru sine, și nu este sărac acel ce are puține, ci acel ce nu este mulțumit de ceea ce are”.
Voluntarii Fundației de Binefacere „Casa Providenței” s-au arătat deopotrivă interesați de subiectul abordat, și satisfăcuți de rezultatul discuțiilor purtate. Iar concluziile formulate în cadrul seminarului, în ciuda faptului că tema rămâne în continuare deschisă pentru viitor, vor fi de un mare folos atât pentru activitățile de caritate în care sunt implicați, cât și în viața de zi cu zi.
Autor: Mihail Țurcanu