
Vara în întreaga lume este caracterizată de zâmbetele copiilor, care sunt liberi să exploreze și să învețe despre lumea înconjurătoare, prin jocuri și activități în aer liber. Taberele de vară de la Casa Providenței oferă copiilor această ocazie de a învăța prin experiențe noi, de a construi noi prietenii și, cel mai important, de a se distra în timp ce participă la activități care permit creșterea multilaterală a copilului. Pentru a facilita acest lucru, activitățile și evenimentele sunt concentrate pe unele teme ce contribuie la dezvoltarea copiilor pe care avem bucuria de a-i întâmpina. Temele care au animat tabăra din acest an au inclus valori morale precum Pace, Prietenie, Iertare, Credință, Curaj și Bunătate.



Tabăra din acest an a reunit armonios copiii refugiați din Ucraina vecină și copiii moldoveni. Cu accentul pus pe împrietenirea copiilor, participarea lor la diferite activități în echipe mixte au dus la integrarea lor rapidă pe măsură ce copiii au făcut ceea ce știu să facă cel mai bine, și anume să fie copii.


Deoarece tabăra de la Casa Providenței se concentrează atât pe distracție, cât și pe educația copilului,activitățile fost cele mai diverse. Unul dintre principalele elemente a fost dansul. În fiecare zi, copiii au dansat, animați de un grup de voluntari adolescenți extraordinari. Majoritatea dintre ei au participat la tabără în copilărie și știu cât de important este ca fiecare copil să se simtă confortabil dansând împreună cu colegii lor. Dansurile au fost potrivite pentru diferitele vârste, astfel încât cei mai mici copii să se simtă confortabil, iar cei mai mari să se simtă împliniți.




Un alt aspect l-au reprezentat de activitățile individuale și de grup. Copiii au participat la competiții care i-au determinat să să-și pună în funcțiune energia și ingeniozitatea pentru a parcurge cele mai neobișnuite probe, de la curse cu obstacole la jocuri cu apă. Această varietate a permis fiecărui copil să participe și să descopere succesul în domenii în care poate nu ar fi știut că are abilități.



De asemenea, în fiecare zi au fost organizate ateliere creative pentru a le oferi copiilor posibilitatea de a se implica în domeniul artei și al culinăriei. Copiii au pictat, au desenat, au colorat, au lucrat cu lut, au amenajat compoziții floristice și multe alte lucruri. Totodată, au avut ocazia să învețe să pregătească și să încerce bucate noi în cadrul atelierelor culinare.



Una dintre cele mai importante activități pe care le realizăm la Casa Providenței, este acela de a le oferi copiilor posibilitatea de a învăța despre Moldova și de a o explora, mai ales în cazul copiilor din familii de refugiați, pentru care aceasta este o țară străină. În această vară, copiii au vizitat mănăstirea de la Orhei Vechi, unde au învățat despre istoria regiunii și au văzut cum era viața oamenilor ce au locuit acolo, au participat la jocuri în pădure, au vizita muzee, situri istorice și au efectuat o excursie la Orheiland.



Totul a fost posibil datorită unei minunate echipe de voluntari. Dedicați, harnici, responsabili și întotdeauna cu bună dispoziție, aceștia au asigurat o atmosferă de poveste pentru copii. Voluntarii au pregătit și coordonat jocurile, au organizat sau au contribuit la organizarea atelierelor creative și au fost mereu alături de copii pentru a-i ajuta sau a se juca cu ei. „Casa Providenței” s-a mândrit întotdeauna cu o echipă de voluntari remarcabili, și tradiția continuă neîntrerupt.


În această vară, copiii au fost ajutați să-și sporească abilitățile fizice și intelectuale. Deseori ni s-a spus că mulți copii au avut nevoie de somn după fiecare zi de tabără, deoarece și-au epuizat toată energia. Asta înseamnă că am oferit fiecărui copil o oportunitate de a-și utiliza cu folos energia acumulată pentru a participa la activitățile noastre, unde fiecare copil se bucură de o atmosferă de prietenie și iubire și de o susținere în care se poate dezvolta în timp ce pictează lumea cu culori.
