Home > Evenimente > Ultima reuniune a Friedensgrund-ului

Din 1990 Friedensgrund era o tabără care unea atît culturi, cît și suflete.
Anul acesta cu aniversarea a 25 de ani de la creare, în structura și programul taberei au avut loc schimbari. Așadar, pentru prima data organizatorii au renunțat la corturi și au desfășurat activitățile într-o pensiune din orașul Helmstedt.
Precum și în anii precedenți tabăra a reunit tineri din Germania, Moldova, Ucraina, Bielorusia, România, Lituania, Bosnia și Herţegovina și Ungaria. Dat fiind faptul că anul acesta este ultima ediție a taberei Friedensgrund, organizatorii au prezentat conceptual noului proiect ”International Youth Meeting ” care va presupune o abordare mai serioasă și se va desfășura doar pe teritoriul Germaniei.
Programul de activitate era împărțit în două părți. În prima partea partcipanții au lucrat, au pregătit prezentări pentru seri culturale și și-au luat rămas bun de la Friedensgrund printr-o festivitate deosebită. Cea de a doua parte a programului a fost inițierea noului proiect și, deoarece conceptul acestuia prevede o temă, anul acesta a fost aleasă tema – Granițe.
Participanții au fost foarte receptivi la schimbarea data, care este în mare parte o provocare, atît pentru ei cît și pentru organizatori. Reflectările și analizele pe care trebuiau să le facă tinerii asupra subiectului propus, aveau drept punct de pornire lagărul de concentrare Bergen-Belsen, unde ulterior participanții au făcut pelerinaj.
Lucrul comun, prezentările tematice, excursiile, orele de rugăciune, a căror melodii s-au înrădăcinat în mintea fiecărui, momentele haioase, ce au înveselit atmosfera, au lăsat amprente în inima fiecărui. Roadele clipelor trăite se resimțeau zilnic. Nu mai erau granițe sau bariere care ar împiedica la o comunicare deschisă și activă între participanți.
Timp de 25 de ani, această tabără a contribuit la distrugerea mitului precum că e complicat să coexiste mai multe etnii împreună. Prin muncă socială și implicare spirituală a tuturor și a fiecărui în parte, rezultatele acestor întruniri se vor găsi în viețile a sute de tineri care au găsit noi prieteni și au învățat ceva nou.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.