Home > Staff > Foști voluntari > Julian Heide
Julian Heide
Germania

Iulian, oovestește-ne ceva despre tine
– Sunt Julian Heide, voluntar din Germania. În acest an am terminat școala și am decis să lucreze undeva într-un proiect social, în scopul de a vedea un pic mai mult decât ceea ce aș fi văzut fiind turist, și, desigur, pentru a face ceva bun pentru oameni. În timpul meu liber îmi place foarte mult să citesc, să călătoresc și să fac sport.

De ce ai ales acest proiect?(De ce Moldova? De ce anume Casa Providenței?)
– De fapt, Moldova nu a fost prima mea alegere. Am vrut să merg în Ucraina și să lucrez acolo într-un oraș din estul țării, dar din cauza situației politice nu a fost posibil. Așa că am descoperit Moldova ca loc de voluntariat, pentru că aici am posibilitatea să practic limba rusă și datorită proiectului într-adevăr interesant și divers, am acceptat să vin. Casa Providenței îmi oferă posibilitatea de a lucra cu persoane din diferite categorii, atât cu vârstnic, cât și cu copii, ceea ce mă bucură foarte mult.

Ai avut șoc cultural?
– Deloc. Colectivul Casei Providenței m-a făcut să mă simt confortabil chiar din primele zile.

Îți place proiectul în care activezi? Și ce te motivează să vii în fiecare zi la lucru?
– Îmi place foarte mult proiectul și munca mea. Sunt trei lucruri care mă motivează să merg la lucru în fiecare zi: în primul rând relația într-adevăr frumoasă și jovială cu personalul, micile glume și conversațiile de zi cu zi. În al doilea rând atmosfera plăcută în cantina socială. În al treilea rând sunt istoriile pe care le cunosc la Centru de zi pentru vârstnici. Acestea pot fi și interesante și opresive, amuzante sau foarte groaznice.

Ce planifici să faci după finisarea proiectului EVS?
– După activitatea mea de voluntariat aș vrea să studiez într-o universitate germană, probabil la specialitatea științe sociale.

Cum ai caracteriza Moldova în 3 cuvinte? De ce?
– Surprinzătoare – pentru o persoană care vine din partea de vest a Europei, Moldova poate fi surprinzătoare. Marea parte a cetățenilor sunt foarte îngrijorați de starea sa financiară.
Diversă – în Chișinău poți întâlni persoane cu adevărat captivante și interesante care au atitudini diferite față de politică, viață, societate, de la activitatea ecologică până la urmașii imigranților germani.
Țară a vinului – vin și struguri poți găsi oriunde, magazine,piețe. Chiar și pasagerii care zboară cu Air Moldova pot să servească vin, care este într-adevăr bun.