Home > Staff > Foști voluntari > Maëlle
Maëlle
Franța

Mă numesc Maëlle, am 25 ani și sunt franțuzoaică. Am studiat asistență socială în Franța și am obținut diploma un an în urmă. Eu am lucrat puțin ca asistent social, însă mai tîrziu am decis să merg în străinătate să experimentez ceva nou. Am hotărît să fiu voluntar pentru cîțiva ani, și cred că după studii e cel mai potrivit moment.

Am ales Moldova deoarece mereu am fost interesată de țările de est. Moldova este o țară despre care noi cei din vest avem puține informații, iar cele pe care le deținem sunt destul de negative, deci vroiam să descoper alte aspecte. De asemenea, am fost curioasă să trăiesc într-o țară mai puțin dezvoltată și să văd cum merg lucrurile aici. Moldodva este o țară mică între Romînia și Ucraina, și fiind la mijlocul anumitor culturi, suferă mai multe influențe, și vroiam să văd  care este impactul acestora asupra oamenilor  și mentalității. Eu nu regret pentru alegerea mea. Primele săptămîni au fost puțin deranjante, deoarece trebuia să fac față la o mulțime de lucruri noi, unui alt mod de viață, altei mentalități. Este interesant să te afli în fața unei alte culturi și să vezi cum reacționezi în diferite situații. În așa fel cunoști foarte mult despre tine și despre propria cultură.

Eu am venit în Moldova prin programul European Voluntary Service. Inițial credeam că voi lucra intr-o altă organizație, dar lucrurile care au urmat m-au dezămăgit puțin. Eu îmi doream să fiu în contact cu oameni, să îi ajut și să obțin noi aptitudini legate de profesia mea. Deci am venit în Casa Providenței, unde am găsit exact ceea ce căutam. Mie îmi place să ajut în diferite activități a fundației ( cantina socială, activități în centru de zi pentru bătrîni, etc.).

Experiența mea de voluntariat mi-a confirmat că vreau să-mi dedic viața lucrului în domeniul social și să ajut oamenii. Astfel cînd mă voi întoarce în Franța, voi căuta lucru în domeniu dat. Mi-aș dori să lucrez cu emigranții, romi, tineri sau oameni cu dezabilități. Deoacamdată, vreau să lucrez în Franța, dar vreau să continui să călătoresc  și de ce să nu fac un alt proiect de voluntariat, poate în Africa, America latină sau Caucaz.

Dacă aș caracteriza Moldova în 3 cuvinte, acestea ar fi :

–          Autentic – societatea este organizată diferit de cea din Europa de est, și este dificil să explici dar relațiile dintre oameni par a fi cu mult mai sincere și adevărate. Familia ocupă un loc foarte important și oamenii sunt gata să facă orice pentru familia lor. Cînd călătorești prin Moldova, simți cu adevărat această parte autentică.

–          Inventivă – chiar dacă viața nu este ușoară aici, oamenii reușesc întotdeauna să găsească modalități să se confrunte cu probleme. Cred că oamenii sunt puternici aici. Ei se ajută unii pe alții, există o solidaritate.

Minunată – deoarece am trăit cea mai interesantă experiență din viața mea!