Home > Pace > Ziua Mondială a Păcii 2022

Ajunsă la cea de-a 55-a ediție anuală, Ziua Mondială a Păcii se marchează în Biserica Catolică pe 1 ianuarie ca ocazie pastorală de reflecție și rugăciune pentru pace. Anul acesta tema aleasă de papa Francisc este: ”Educația, munca și dialogul între generații: instrumente pentru edificarea unei păci durabile”. Educația, munca și dialogul dintre generații fiind considerate de papa Francisc ”trei domenii vaste, aflate astăzi în plină schimbare”, care pot propune ”o lectură inovatoare ce răspunde la necesitatea timpului actual și viitor, îndemnându-i pe toți să citească semnele timpurilor cu ochii credinței pentru ca direcția acestei schimbări să retrezească noile și vechile întrebări cu care este just și necesar a se confrunta (cf. Papa Francisc, Discurs către Curia Romană, 21 decembrie 2019).

Comunicatul de presă al Departamentului pentru Serviciul Dezvoltării Umane Integrale propune câteva întrebări în această privință:

  • Cum pot contribui instrucțiunea și educația la construcția unei păci durabile?
  • Munca, în lume, răspunde mai mult sau mai puțin la necesitățile vitale ale ființei umane despre dreptate și libertate?
  • Generațiile sunt cu adevărat solidare între ele?
  • Cred ele în viitor?
  • Conducerea societăților reușește să lanseze, în acest context, un orizont de pacificare?

Fundația de Binefacere Casa Providenței își ia angajamentul de a acorda o mai mare atenție componentei educație și dialogului nonconflictual, în implementarea proiectelor dedicate în special tinerilor și copiilor. Unul din proiectele care au la bază educația și comunicarea nonviolentă este Tabăra de vară pentru copii, prin intermediul căruia sunt promovate valorile umane precum: iubirea, generozitatea, înțelepciunea, încrederea, toleranța, prietenia, bunătatea, pacea etc. Proiectul având drept beneficiari țintă copii și adolescenții. Anul acesta ne propunem să dezvoltăm în rândul copiilor și a tinerilor valori precum: Bunătatea, Onoarea, Respectul, Curajul și Pacea.

Marcată anual pe 1 ianuarie, Ziua Mondială a Păcii a fost înființată de Sfântul Paul al VI-lea în 8 decembrie 1967 și a fost marcată pentru prima dată de același pontif la încheierea Octavei Nașterii Domnului, ”Principele Păcii”, pe 1 ianuarie 1968, pentru a îndemna întreaga comunitate creștină și toți oamenii de bunăvoință la reflecție și rugăciune pentru pace. Inițiativa este însoțită, prin tradiție, de un Mesaj special al papei.

Sursa: vaticannews.va/ro

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.